Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Rongálják az autót, meghúzták a parkolóban?

Sajnos manapság elég gyakori, hogy jóakarók, szomszédok vagy csak simán részegek kárt tesznek az utcán parkoló autókban. Ami pedig még gyakoribb és szinte minden autós találkozik vele előbb, vagy utóbb, az pedig az, amikor a parkolóban hagyott autónkon keletkezik kisebb, nagyobb sérülés, anélkül, hogy egy betétlapot vagy telefonszámot hagyna az elkövető a szélvédőnkön.

Ezeket a problémákat kivédeni gyakorlatilag lehetetlen, de azért ez nem azt jelenti hogy nem tehetünk semmit. Sokan szeretnék kamerával felszerelni az autójukat, hogy legalább utólag azonosíthassák az elkövetőt.  Sajnos ezidáig nem igazán volt jó megoldás erre vagy ha igen az elég drága volt.

Hogyan működik a parkoló megfigyelés?

A legtöbb autós kamera esetében van parkoló funkció. Ez azonban nem azt jelenti amit a legtöbben gondolnak. Azt jelenti, hogy ha ki van kapcsolva a kamera, akkor egy rezgésre, (koccanás) bekapcsol és csinál egy fél perces felvételt, majd kikapcsol. Ha szimpla kameránk van akkor az előre néz általában, tehát teljesen védtelenek vagyunk a hátulról vagy oldalról történő ütközésekkel szemben. Kicsit jobb a helyzet, ha dupla kameránk van mert ebben az esetben mondjuk hátrafelé is védve vagyunk valamennyire. A parkoló mód mint láthattuk csak a koccanások esetében lehet hatásos, és akkor is szerencse kell hozzá, hogy éppen a kamera "lássa" mi történt.

A mozgásérzékelés

Szinte mindegyik autós kamerában van mozgásérzékelő, sokan ennek a segítségével próbálják meg rögzíteni a rongálást. Ez részben működhet ugyanazokkal a korlátokkal amit már fentebb írtam (egyfelé néz a kamera vagy pl. előre és hátra). Hogyan működik? Az autós kamera csak bekapcsolt állapotban tudja a mozgásérzékelést ezért az autó akkumulátorára kell kötni. Saját akkuról egyik kamera sem tud túl sokáig működni. Tehát bekapcsolt kameránál, ha mozgást észlel akkor elindul a felvétel ha nem észlel akkor megáll. Ez azt jelenti, hogy nappal ha egy ember elmegy az autó előtt kb. 1 m-re arra bekapcsol. Viszont éjszaka sokkal érzéketlenebb. Ez azért van  mert szoftveres a mozgásérzékelésük, azaz azt figyeli a kamera van-e változás a képen. Sötétben amikor minden fekete és szürke, sokkal kevesebb változást okoz némi mozgás.

Mi a megoldás?

Többféle megoldás is van már a piacon az olcsótól a drágább összetettebb rendszerig.

A legolcsóbb ha egy úgynevezett WIFI-s akkumulátoros kis mgfigyelő kamerát teszünk az autóba. Ennek az előnye, hogy olcsó, saját akkuról egy éjszakát fel tud venni, tehát nem kell bekötni az autó akkujára. Egyszerűen csak beteszi az autóba és kész. A hátránya, hogy menet közbeni felvételre nem nagyon alkalmas, nem lesz jó a kép a gyors mozgásoknál, csak parkolóban ha áll az autó. Ez azért van mert ezek a kamerák csak 12-15 képkockát rögzítenek másodbeprcenként, szemben a rendes autós kamerákkal amelyk 30 vagy akár 60-at is. A másik hátrány, hogy naponta tölteni kell és csak gy irányba néz. Az alábbi videóban láthatja hogyan működik.

Ezt a kamerát az alábbi liken tudja megnézni:

https://www.autos-kamera.hu/e-cam-b002-akkus-wifi-s-megfigyelo-kamera

A következő szint, amikor az autós kamerát egy adapterrel be lehet kötni, az autó akkujára. Ebben az esetben ezek a kamerák parkolás közben is tudnak venni folyamatosan általában másodpercenként 1 vagy 5 képkockát rögzítenek. Miért jó ez? Egyrészt kevesebb áramot fogyaszt, de ami a lényeg, hogy egy 32gb-os micro sd kártyára több mint 30 óra felvétel fér rá így. Milyen lesz az ilyen felvétel? A mozgás darabos lesz rajta, de amire nekünk kell, azaz, hogy felismerhető legyen rajta valaki vagy egy rendszámot le tudjunk olvasni arra tökéletes.Ezekhez a kamerákhoz vagy eleve tartozik hátsó kamera is vagy opcionálisan kérhető hozzá, így hátraflé is vesznek.  Amikor leállítjuk az autót akkor automatikusan parkoló módba kapcsolnak.

Az alábbi típusok ilyenek: 

Azdome AR08 tükörbe integrált autós kamera (Első és hátso kamera is a csomagban): Kattintson ide ha meg akarja nézni

Azdome Bn03 Szuper hd autós kamera (Hátsó kamera opcionálisan kérhető): KAttintson ide ha meg akarja nézni

Azdome m10 4K-s autós kamera (Hátsó kamera opcionális): Kattintson ide ha meg akarja nézni

 

A következő egyben a jelenleg elérhető legjob megoldás ugyanígy működik mint az előzőek de 360 fokban vesz fel, azaz teljesen körben. Amikor leállítjuk az autót akkor automatikusan parkoló módba kapcsol, 5 képkockát vesz fel másodpercnként.

Amikor az autót elindítjuk újra normál módba kapcsol és teljes 30 képkocka/másodperces felvételt készít. A kamerához egy külön hátsó kamera is tartozik, azért mert bár lát hátrafele is, azért mégiscsak az első szélvédőn van elhelyezve. Onnan "néz" hátra. Annyit lát amennyit a fejtámlák és a hátsó szélvédő és a kalaptartón levő dolgok engednek. A hátsó kamera segítségével teljesen jól látható lesz a hátsó rész is. Ennek a kamerának a videóját egy külön fájlba menti.

Ezen a videón megnézheti hogyan működik és mit vsz fel parkolás közben.

Nem meríti le az autó akkuját?

Mivel a kamera gyakorlatilag folyamatosan megy, még akkor is ha áll az autó ehhez az autó akkumulátorára kell kötni. Jogosan merül fel a kérdés, hogy reggel el fogom-e tudni indítani az autót, nem merül-e le az akkuja? Nos a kamerában intelligens akku figyelés is van, így amikor elkezd csökkenni az akku feszültsége akkor lekapcsol, így nem fogja lemeríteni az akkumulátort.

24 órás megfigyelés 360 fokban

Ez az autós kamera sem nyújt sajnos tökéletes megoldást, mivel az hogy mennyit lát a külvilágból nagyban függ például attól mekkora ablakok vannak az autón. Jelenleg azonban megfizethető áron ez az egyik legjobb megoldás amivel találkoztam. Az árát pedig már egyetlen parklóban való meghúzás után visszahozhatja ha a segítségével sikerül elkapni a tettest.

További részletek a kameráról itt: KAttintson ide