Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Autós kamerák jogszerű használata

Gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon jogszerű-e az autós kamerák használata Magyarországon, és ha igen akkor milyen esetben használható fel a felvétel és milyen módon, hogy azzal ne sértsünk törvényt. A másik fontos és gyakori kérdés, hogy elfogadják-e bizonyítékként a felvételt a hatóságok.

Használhatjuk az autós kamerákat itthon?

Ha röviden akarunk válaszolni akkor, igen használhatjuk. A hosszabb válasz pedig az, hogy hazánkban nem szabályozza jogszabály az autós kamera felvételek használatát, így az használható. Amit viszont figyelembe kell venni az az adatvédelmi törvények ide vonatkozó rendelkezései.

A problémát elviekben az okozza, hogy minden a felvételen szereplő személytől engedélyt kellene kérnünk. Ez azonban érthető okokból nem lehetséges. Ugyanakkor a törvény lehetővé teszi, hogy felvételt készítsünk a jogszerű érdekeink védelmében. Így tulajdonképpen egy baleset esetén a baleset maga igazolja utólagosan a felvétel jogszerűségét, hiszen azt felhasználhatjuk egy rendőrségi eljárásban vagy bírósági per során a saját igazunk bizonyítására.

Amit egyértelműen nem lehet az a felvételek nyilvánosságra hozása a rajta szereplők beleegyezése nélkül. Tehát nem tölthetjük fel a Facebookra ha éppen sikerült felvennünk egy előttünk bénázó sofőrt. Illetve feltölthetjük de előtte a rendszámot olvashatatlanná kell tenni.

Elfogadják-e a hatóságok a kamerák felvételeit?

Az autós kamerák felvételei felhasználhatóak egy esetleges eljárásban, amennyiben az az érdekeinket védi vagy közérdeket szolgál. A mindennapi életben ez azt jelenti, hogy a rendőrség és a biztosítók is elfogadják az ilyen felvételeket, sőt amennyire mi tudjuk örülnek is neki, hiszen könnyebb tisztázni egy kérdéses közlekedési szituációt ha van róla felvétel.

A bíróságokat semmi nem kötelezi az autós kamerák felvételeinek elfogadására, tehát a bíró maga dönthet arról, hogy elfogadja vagy nem. Ami fontos, hogy sok kamera rendelkezik már GPS-el ( itt találja a GPS-es kameráinkat: https://www.autos-kamera.hu/index.php?route=filter&filter=category|138/gps_modul|1,2 ) ami lehetővé teszi hogy az autó sebessége is rögzítésre kerüljön. Mivel ez nem hitelesített mérőeszköz, ezért nem kötelesek a hatóságok figyelembe venni az adatait.

Az ügyfeleinktől érkezett visszajelzések alapján egyébként jellemzően elfogadják a bíróságok az autós kamerákkal készített felvételeket.

Használhatóak-e a kamera felvételek külföldön?

A rövid válasz igen és nem. Azaz vannak országok ahol igen és van ahol nem. A hozzánk legközelebbi az Ausztria, ahol nem lehet használni ilyen kamerákat. Németországban például lehet, de ha a rendőr megállít és a kameránk hangot is rögzít akkor figyelmeztetnünk kell, hogy ilyen eszköz van az autóban. Nagy-Britanniában, Olaszországban, Horvátországban például minden további nélkül használhatjuk. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy mielőtt útnak indul nézzen utána, hogy az adott országban használhatja-e autós kameráját.

Fade Away