Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Hogyan szereljük be és hova rakjuk az autós kamerát?

Ebben a cikkben szeretnénk segítséget adni azoknak akik nem használtak még autós kamerát és nem tudják elképzelni, hogy hova tennék, hogyan kap áramot a készülék anélkül, hogy mindenfelé madzagok lógnának.

 

A webáruházunkban találhtó kamerákat osztályoztuk az alapján,hogy mennyire nehéz a beszerelésük. 1-3 csillaggal jelöltük.

1 csillag: Könnyű beszerelni, semmilyen szaktudást vagy szerszámot nem igényel

2 csillag: Egy kis műszaki affinitással és néhány szerszámmal megoldható a beszerelése, esetleg szakember kell hozzá.

3 csillag: Mindenképpen javasolt szakemberrel beszereltetni.

 

Az alábbi leírás azoknak nyújt segtséget akik maguk szeretnék az autójukba berakni a kamerát. Akik nem akarnak vagy tudnak ezzel bajlódni azoknak a lap alján összeállítottunk egy listát azokról a partnereinkről akik elégzik a beszerelést.

 

A kamera helye

Az autós kamerákat célszerű a szélvédő felső részén elhelyezni. Egyrészt így keveset takar ki a számunkra fontos látótérből, másrészt a kábel elvezetését felül lehet szépen megoldani. Alapvetően 3 pozíció jöhet szóba. Ezeket vesszük most sorra. Fontos megjegyezni, hogy mivel nagy a látószögük, a kamera szinte ugyanazt a képet fogja rögzíteni bármelyik pozícióba rakjuk a 3 közül.

Autós kamera a jobb felső sarokban

A jobb felső sarok véleményem szerint a legkevésbé praktikus hely a 3 közül. Az egyetlen előnye, hogy egyáltalán nem takar ki semennyit a látótérből, ha ide van rakva a kamera. A hátránya, hogy ha bármit akarunk rajta állítani, vagy csak megnyomni az SOS gombot mert valami érdekes történt az úton és azt szeretnénk, hogy később az aktuális   felvétel ne íródjon felül akkor nem érjük el.

Autós kamera jobb oldalon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamera középen a tükör alatt, felett, vagy mögött

 

Ez a hely ahova legtöbbször kerül a kamera. Előnye, hogy közel van elérjük ha kell. A hátránya, hogy ha rosszul helyezzük el akkor zavarhat a kilátásban. Az elhelyezés még olyan autókban okozhat gondot amelyekben a tükör mögött különböző érzékelők vannak, mert ezek rendszerint elfoglalják a tükör mögötti részt, így kevesebb lehetőségünk marad a felhelyezésre.

Autós kamera elhelyezés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamera a bal felső sarokban

Praktikum szempontjából szintén jó megoldás lehet, mert talán kevésbé zavaró ez az elhelyezés de, leginkább a bal kezeseknek fog megfelelni. A jobb kezeseknek át kell nyúlniuk a szemük előtt ha meg akarnak nyomni egy gombot, ami ugye nem a legbiztonságosabb megoldás.

Összességében az autós kamera legjobb helye szerintem középen van. Csak akkor raknám ki a szélvédő valamelyik szélére ha valami miatt középen nem tudom elhelyezni megfelelően. 

A kamera kábelek elvezetése

Minden autós kamerához kb. 3,5 m hosszú kábellel ellátott szivargyújtós töltő van gyárilag. Ez a hossz arra elég hogy fentről szépen körbe vezessük a kábelt a kárpit alatt majd a szőnyeg alatt a szivargyújtóig.

A mellékelt képeken látható hogyan lehet elvezetni. A legtöbb autóban ehhez szerszám sem kell mert a kárpit mögé egyszerűen az ujjunkkal be lehet nyomni a kábelt. Van egy másik megoldás is. Ebben az esetben fixen kell bekötni egy adapteren keresztül olyan helyre ahol gyújtás ráadásakor van 12V. Ehhel szükséges egy úgynevezett parkoló adapter

amit ide kattintva talál meg. Ehhez már szüksége lesz egy autó villamossági szerelőre, aki beszereli az autóba.